فوت دنیس مک آلیستر ریچی (پدر زبان C) + زندگی نامه
دنیس ریچی در تاریخ ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱ در سن هفتاد سالگی درگذشت. درست یک هفته بعد از فوت استیو جابز نابغه اپل! اما هیچ کدام از رسانه ها این خبر را آنطور که شایسته بود پوشش ندادند. اگر دنیس ریچی نبود، c نبود. اگر زبان برنامه نویسی سی نبود هیچ سیستم عاملی نبود، هیچ نرم افزاری نبود هیچ کامپیوتری نبود اما اگر استیو جابز نبود تنها محصولات اپل در دستان ما نبود. حال خودتان قضاوت کنید مرگ کدام یک مهم تر است؟
متولد ۹ سپتامبر ۱۹۴۱
برانکسویل , نیویورک
مرگ ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱ (۷۰ سال)
برکلی هایز، نیوجرسی
ملیت ایالات متحده آمریکا
رشته فعالیت علوم رایانه
محل کار Lucent Technologies
آزمایشگاههای بل (۱۹۶۷-۲۰۰۷)
دلیل شهرت زبان برنامه نویسی سی، سیستم عامل یونیکس،
بیسیپیال، آلترن، مولتیکس، زبان برنامه نویسی بی
دنیس مکآلیستر ریچی (به انگلیسی: Dennis MacAlistair Ritchie) (زاده ۹ سپتامبر ۱۹۴۱، درگذشت ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱) دانشمند علم رایانه آمریکایی بود که در شکل گیری عصر دیجیتال نقش به سزایی داشت. او زبان برنامه نویسی سی و به همراه همکار دیرین خود کنت تامسون، سیستم عامل یونیکس را به وجود آورد.
وی در محله برونزویل شهر نیویورک به دنیا آمد و در دانشگاه هاروارد در رشته فیزیک مشغول به تحصیل شد و بعد از مدتی این رشته را رها کرد و در رشتهٔ ریاضی کاربردی مدرک لیسانس و فوق لیسانس و همچنین دکترای خود را گرفت. موضوع پایان نامهٔ دکترای او در سال ۱۹۶۸ در مورد تقسیمات سلسلهای توابع بود. وی در دوران تحصیل به این نتیجه رسیده بود که به رشتهٔ فیزیک علاقهای ندارد و برای فیزیکدان شدن به اندازهٔ کافی با هوش نیست و کامپیوتر برای او جذاب تر و راحت تر است. وی همانند پدرش در سال ۱۹۶۷ جذب آزمایشگاههای بل شد. او در حین کار در شرکت در گیر پروژه مولتیکس شده بود که میتوان آن را نسخهٔ اولیه سیستم عامل یونیکس نامید. تجربه کار بر روی این پروژه باعث شد که او و کنت تامسون نکتهها و ایدههای فراوانی بدست آورند که نتیجهٔ آن در سیستم عامل یونیکس مشخص شد. آخرین پست وی پیش از بازنشستگی در سال ۲۰۰۷ مدیر بخش نرم افزاری شرکت لوسنت (مالک آزمایشگاههای بل) بود. او در دنیای اینترنت با نام کاربریاش، dmr، شناخته میشود.
دنیس ریچی در تاریخ ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱ در سن هفتاد سالگی درگذشت. درست یک هفته بعد از فوت استیو جابز نابغه اپل! اما هیچ کدام از رسانه ها این خبر را آنطور که شایسته بود پوشش ندادند. اگر دنیس ریچی نبود، c نبود. اگر زبان برنامه نویسی سی نبود هیچ سیستم عاملی نبود، هیچ نرم افزاری نبود هیچ کامپیوتری نبود اما اگر استیو جابز نبود تنها محصولات اپل در دستان ما نبود. حال خودتان قضاوت کنید مرگ کدام یک مهم تر است؟
فعالیتها
او به همراه کنت تامسون بارها جوایز متعددی را برای طراحی سیستم عامل یونیکس دریافت کرده است. همچنین به همراه برایان کرنیگان کتاب زبان برنامه نویسی سی را نوشته و این دو تقریباً اکثر مواقع در کنار هم نام برده میشوند «K&R» حتماً متوجه شدید که حرف R از آن ریچی است.
او هم به مانند همکار و دوست خود کنت تامسون به نوشتن برنامههای بسیار زیبا معروف است. شاید خصوصیات روحی آن دو باعث شد تا همانند هم برنامه بنویسند و بتوانند به همراه هم پروژهای بزرگ را به مقصود برسانند. او هم برنامهنویسی را بهترین کار ممکن میداند. این دو دوست بهترین خاطره خود را نوشتن ۱۰۰۰ خط برنامه در یک روز میدانند. او بر روی پلن ۹ و زبان برنامهنویسی لیمبو هم کار کرد.
بییارنه استراستروپ طراح سی پلاس پلاس معتقد است که اگر او دههای از فعالیت خود را صرف ریاضیات و اهداف نامشخص نمیکرد شاید هنوز یونیکس تازه تر از همیشه میبود. به هر حال این دو کار بزرگی را انجام دادند که نقطه عطفی در تاریخ رایانه محسوب میشود.
در حال حاضر زبان برنامهنویسی سی نقش فوقالعاده مهم و بنیادی برای بسیاری از برنامههای معروف و پروژههای بزرگ روز دنیا دارد. سیستمعاملها مانند لینوکس، سولاریس، بی اس دی، مک او اس، ویندوز و انواع متنوع دیگر. زبانهای برنامهنویسی مانند سی پلاس پلاس، سی شارپ، جاوا و جاوا اسکریپت و بسیاری دیگر. شاید باید گفت سیستمعاملهایی مانند ویندوز و لینوکس بدون آن به وجود نمیآمدند که این همه جنجال برانگیز شوند. دنیای نرمافزارهای آزاد کاملاً با پدران خود آشنا هستند.
جوایز
ریچی و تامسون به خاطر کار بر روی سیستمعامل یونیکس و مقالههایی که درباره آن منتشر کردند، جایزههای بسیاری دریافت کردند:
جایزه آایایای امنوئل پیوره (۱۹۸۲)
جایزه تورینگ (۱۹۸۳)
جایزه سیستمهای نرمافزاری (۱۹۸۳)
مدال آیایایهمینگ (۱۹۹۰)
مدال ملی فناوری و نوآوری ایالات متحده آمریکا (۱۹۹۹)
جایزه ژاپن (۲۰۱۱)
منبع اصلی سایت ویکی پدیا
ویرایش و افزوده توسط مرجع فارسی برنامه نویسی به زبان ++C به آدرس cplusplus.ir
نویسنده: تمدن
لازم به ذکر است که دامنه cplusplus.ir توسط من تهیه شده و در حال حاضر محتوای سایت را روی وبلاگ بارگذاری کرده ام ;)
برای مشاهدۀ فهرست مطالب به آدرس tamadon.net/cpp مراجعه فرمایید.
در مورد ارزش ریچی نسبت به استیو جابز حق باشماست.